Een overzicht van de meest gevraagde lascertificaten!

What you need to become a lion!

Als werkende in de metaalindustrie is het jouw verantwoordelijkheid om sterke en duurzame verbindingen te maken in metalen constructies. Of je nou een MIG/MAG lasser bent of een ervaren constructiebankwerker, het vereist vakmanschap en de juiste kennis over lastechnieken en normen. Om aan te kunnen tonen dat jij beschikt over deze vaardigheden zijn lascertificaten erg belangrijk op jouw CV. Zo kom je ze ook regelmatig tegen in lasser vacatures. Om je kans op de arbeidsmarkt te vergroten is het behalen van een certificaat enorm van meerwaarde!

WELKE CERTIFICATEN ZIJN ER?

NEN-EN-ISO 9606-serie:

Dit certificaat is een lasserskwalificatie die internationaal wordt erkend. Het certificaat kwalificeert de persoon in het lassen van diverse materialen. De 9606-serie is opgedeeld in 5 delen, waarbij in elk deel de lasser zich kwalificeert in het lassen van ander materiaal:

  • Deel 1: Staal;
  • Deel 2: Aluminium en Aluminiumlegeringen;
  • Deel 3: Koper en koperlegeringen;
  • Deel 4: Nikkel en nikkellegeringen;
  • Deel 5:Titanium, titaniumlegeringen, zirkonium en zirkoniumlegeringen.


Lascertificaten MIG/MAG en TIG/TAG:

MIG/MAG-lassen gebruiken een elektrische boog en beschermgas om metaal te smelten en te verbinden. Dit wordt vaak toegepast bij staal, aluminium en andere metalen. TIG-lassen, ook bekend als Tungsten Inert Gas-lassen, is een nauwkeurige lastechniek voor esthetisch belangrijke lassen. Voor beide lastechnieken worden lasprocesnummers gebruikt. Hiermee wordt specifieke informatie gecommuniceerd over een lasproces, zodat professionals begrijpen welke technieken, materialen en procedures moeten worden toegepast. Hieronder vind je meer informatie over de betekenis van de lasproces nummers.

Lasproces nummers voor MIG/MAG:

  • Lasproces 13: Dit betreft smeltende elektrode gasbooglassen;
  • Lasproces 131 (MIG): Hierbij wordt gebruik gemaakt van gasbooglassen met massief draad en inert gas;
  • Lasproces 132 (MIG): Dit lasproces omvat gasbooglassen met gevulde draad en inert gas;
  • Lasproces 133(MIG): Een klein verschil met het lasproces 132. Hier ga je met metaalgevulde draad en inert gas gasbooglassen;
  • Lasproces 135 (MAG): Hierbij wordt gasbooglassen uitgevoerd met massieve draad en actief gas;
  • Lasproces 136(MAG): Dit betreft gasbooglassen met gevulde draad en actief gas;
  • Lasproces 138 (MAG): Dit lasproces omvat gasbooglassen met metaalgevulde draad en actief gas.

Lasproces nummers voor TIG/TAG:

  • Lasproces 14: Hierbij wordt gasbooglassen uitgevoerd met een niet-afsmeltende elektrode;
  • Lasproces 141(TIG): Dit lasproces omvat het lassen met massieve draad of staaf, waarbij een wolfraamelektrode wordt gebruikt onder inert gas bescherming;
  • Lasproces 142(TIG): Dit lasproces houdt in dat er wordt gelast zonder toevoeging van lasmateriaal;
  • Lasproces 143(TIG): Hier ga je lassen met gevulde draad of staaf;
  • Lasproces 145(TIG): Hierbij wordt gelast met massieve draad of staaf en een gasmengsel met reducerend aandeel;
  • Lasproces 146(TIG): Dit proces maakt het mogelijk om te lassen met gevulde draad of staaf en een gasmengsel met reducerend aandeel;
  • Lasproces 147(TAG): Dit lasproces omvat het lassen met een wolfraamelektrode onder bescherming van actief gas.


Waarom zijn certificaten belangrijk?

Hoewel certificaten niet altijd verplicht zijn, zijn ze wel erg belangrijk. Ze kunnen jou en je carrière namelijk goed op weg helpen! Een CV met diverse lascertificaten is één waar er met meer interesse naar gekeken wordt. Daarnaast laat je zien waartoe je gekwalificeerd bent en toont het aan over welke vaardigheden jij beschikt.

Echter, in bepaalde sectoren zoals de petrochemie en offshore zijn certificaten vaak wel verplicht. In deze sectoren moeten werknemers voldoen aan specifieke normen die door bedrijven zijn gesteld.


Hoe haal je een certificaat?

Een lascertificering moet natuurlijk wel behaald worden, maar hoe doe je dat? Een certificaat wordt behaald via het bedrijf waar jij werkt. Zo zal het bedrijf een instituut benaderen om jou te testen voor een lascertificaat. Je zult moeten gaan lassen volgens de normen van een specifiek certificaat, en het instituut zal dat inspecteren en vervolgens beoordelen. In feite onderga je dus een test en als je hiervoor slaagt, ontvang je een stempel. Deze test kan plaatsvinden bij het bedrijf zelf of bij een instituut. Nadat je dit positief hebt afgerond, heb je een mooi certificaat op je cv dat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot! Het is dus een investering in je carrière.

Beschik jij over de nodige lascertificaten en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op met onze collega Arie of Justin op 010 312 7070. Of solliciteer op een van onze metaal vacatures.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Ready to hunt?
Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.
Arie Tuijnman Accountmanager